Edit Content

Gate 27, farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinlerarası etkileşime zemin yaratmak amacıyla 2019’da kurulmuş bir uluslararası konuk sanatçı programıdır.

Gate 27 Yeni Sanat Sezonunu İki Yeni Etkinlikle Karşılıyor

Eylül 2023

Gate 27, yeni sanat sezonunda iki yeni etkinlikle sanatseverlerle bir araya geliyor. 18 ve 20 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek etkinliklerle konuklarının çalışmalarına yeni bakış açıları getirmeyi hedefliyor.

Uluslararası konuk sanatçı programı Gate 27, İstanbul ve Ayvalık’taki yerleşkelerinde ağırladığı geçmiş konukların projelerini desteklemeye ve güncel konuklarını sanatseverlerle bir araya getirmeye yeni sanat sezonunda da devam ediyor.18 Eylül Pazartesi günü Gate 27’nin güncel konuğu Nour Shantout, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU GENDER) iş birliğinde Minerva Han’da düzenlenen söyleşide sanat pratiğini izleyiciyle paylaşıyor. 20 Eylül Çarşamba günü ise Gate 27’de 2021 yılında ağırlanan Mairi Pardalaki, konuk süreci sırasında üzerinde çalıştığı projesine dair bir söyleşi ve açık prova etkinliğinde çağdaş dans takipçileriyle buluşuyor.

Gate 27 ve SU GENDER iş birliğinde düzenlenen söyleşi serisi Nour Shantout ile devam ediyor

Gate 27 ve Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU GENDER) iş birliğinde Haziran 2023’te başlayan etkinlik serisinin ikinci oturumu, Gate 27’nin güncel konuğu Nour Shantout ile devam ediyor.

Nour Shantout, “Yeni Bir Elbise Arayışı” ismini verdiği projesiyle Gate 27’deki konuk sürecini sürdürüyor. Projesi kapsamında Suriye’den göçen kadınların nakış tekniklerini incelerken Türkiye’deki kadınlarla nakış üzerinden kurdukları diyaloğa yönelik araştırmalar yapıyor. Çalışmalarını İstanbul’daki sivil toplum kuruluşları ve eğitim merkezlerinde sürdüren sanatçı, projesinin sonunda “Yeni Bir Elbise” tasarlamayı hedefliyor.

Gate 27 Danışma Kurulu üyesi ve Sabancı Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi profesörü Ahu Antmen’in moderatörlüğünü üstlendiği “Nour Shantout ile Hikayeler Örmek” etkinlik 18 Eylül Pazartesi günü 18:30’da Karaköy’de yer alan Minerva Palas’ta düzenlenecek.

Mairi Pardalaki, şiir ve dansı bir araya getiriyor

Gate 27 Ayvalık’taki konuk sürecini Ekim 2021’de tamamlayan dansçı ve koreograf Mairi Pardalaki, 20 Eylül’de gerçekleştirilecek sanatçı söyleşisiyle sanatseverlerle buluşuyor. Çalışmalarını müzik ve edebiyat metinleriyle güçlü bir bağ kurarak açık hava mekanlarda sahneleyen Pardalaki, Gate 27’deki konuk süreci sırasında “Dünya Maskara: Arşivi Yeniden Yazmak” isimli projesi kapsamında Karamanlı Türkçesi’yle yazılan metinleri, şarkı ve şiirleri inceledi. Özellikle Matthias Keppler’in Karamanlıca üzerine olan çalışmalarından etkilenen sanatçı, Balat’taki Ortodoks Patrikhanesi’nin kütüphanesinde arşiv çalışmalarını sürdürdü. Şair Çağla Meknuze‘yi projesine davet etti. Yolları Balıklı Ayazması’na düşen iki sanatçının Ayazma bahçe zemininde yer alan mezar taşları ile karşılaşması projeye farklı bir yön verdi. Yunan alfabesi ile yazılmış ancak okunuşu Türkçe olan bu dili anlayabilmek için bir Yunan ve bir Türk’ün bir arada keşif yolculuğuna çıkması fikrini heyecanla karşılayan sanatçılar, projenin ilerleyen sürecinde arşivlerde buldukları Karamanlıca şiirleri birlikte tekrar yazarak geçmiş ve bugün arasında bir bağlantı kurmayı amaçlarken metinlerini yaşam, ölüm, din ve kadının bu alanlardaki konumuna odakladılar.

Hazırlanan yeni parçalar için Emre Malikler tarafından elektronik müzik prodüksiyonları da gerçekleştirildi. Pardalaki, Yunanistan ve Türkiye’deki yerli sanatçıları ve sanatçı gruplarını dahil eden projesi için Gate 27, İKSV, Akbank Sanat, Fransız Kültür, Zoğrafyon Lisesi, Berdahi,Balkans Beyond Borders, Purespace Studio, Kinitiras Artistic Network for Performing Arts gibi kurumlardan çalışma, üretim ve iş birliği desteği aldı. Projenin gerçekleşmesi için farklı yıllarda finansal destek sağlayan kurumlar arasında Be Mobile Create Together (2020), i-Portunus (2021), ALFinMOTION – Anna Lindh Foundation Mobility Programme (2023), Teatroskop- French Institute Southeastern European Network for Performing Arts(2023), NEON Grants (2023) yer alıyor.

“Dünya Maskara: Arşivi Yeniden Yazmak” projesinin Türkiye’deki ayağına katılan performansçılar arasında Elina Demircioğlu, Canan Yücel Pekiçten, Aslı Bostancı, Gizem Seçkin bulunuyor.

20 Eylül Çarşamba günü Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Akbank Sanat’ta saat 16:00’da Gate 27 Direktörü Burak Mert Çiloğlugil’in moderasyonunu üstleneceği bir sanatçı söyleşisi düzenlenecek. Söyleşi, Pardalaki’nin proje kapsamında hazırlanan yeni besteler üzerinden koreografi hazırlıklarını sürdürdüğü dans performansının açık prova etkinliği ile devam edecek. Sanatçı, dans severleri saat 17:00’da başlayacak açık prova etkinliğine katılmaya davet ediyor.

18 ve 20 Eylül tarihlerindeki etkinliklerin dili İngilizce olup kontenjanı sınırlıdır. Katılımcıların bio.site/gate27 adresinden kayıt yaptırması gerekmektedir.

 

Nour Shantout hakkında 

Sanatçı ve araştırmacı Nour Shantout, 1991 yılında Suriye, Şam’da doğdu. 2015’ten beri Viyana’da yaşıyor. 2009 yılında Şam Güzel Sanatlar Akademisi’nde sanat eğitimine başlayan sanatçı, çalışmalarına yurtdışında devam etti. 2014 yılında Helen El Khal ödülüne layık görüldüğü Lübnan Güzel Sanatlar Akademisi’nde görsel sanatlar lisans derecesini aldı ve çalışmalarını Paris’teki École Nationale Supérieure des Beaux-Arts’ta sürdürdü. 2020 yılında Akademie der bildenden Künste Wien’de Metinsel Heykel alanında Profesör Heimo Zobernig danışmanlığında güzel sanatlar diplomasını aldı. Halen aynı akademide felsefe alanında doktora eğitimine devam ediyor ve Graz Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, İZK Çağdaş Sanatlar Enstitüsü’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

2021’de araştırmaya dayalı projesi Yeni Elbiseyi Ararken, Kültür Kaynağı Yapım Ödülü’nü, aynı zamanda Arap Sanat ve Kültür Fonu (Beyrut) tarafından Görsel Sanatlar Hibesi’ni aldı. Ayrıca çalışmalarını Yale’in Beinecke Kütüphanesi’nde ve ABD Filistin Müzesi’nde “Sanat ve Protesto” konferans serisinde sundu. Post-kolonyal feminist bir bakış açısıyla boyun eğdirilmiş miras, karşı-bellek, karşı-tarih, emek ve yabancılaşma gibi temalar etrafında çalışıyor.

Shantout, Gate 27’de sürdüreceği “Searching for the New Dress” [Yeni Bir Elbiseyi Ararken] ismini verdiği araştırma temelli projesi kapsamında, Suriye’deki savaş sonrasında kaçarak Filistin’deki “Shatila” kampına sığınan kadınların, Filistin’deki nakış kültürüne olan etkileri üzerine çalışacak. Proje kapsamında sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek çeşitli atölyeler düzenleyecek.

www.nourshantout.com

 

Ahu Antment hakkında

Ahu Antmen, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde modern ve çağdaş sanat profesörüdür. Araştırmaları, 20. yüzyıl Türk sanatında modernite, kimlik ve cinsiyet konularına dayanmaktadır. Öğretmenliğinin yanı sıra Cumhuriyet ve Radikal gazetelerinde sanat eleştirmeni olarak çalıştı.

Küreselleşen İzlenimcilik: Alım, Çeviri ve Ulusötecilik (Yale Üniversitesi Basını, 2020) “20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar”, “Kimlikli Bedenler-Sanat, Kimlik, Cinsiyet; “Zamanların Belleği: Ali Teoman Germaner”, “İçerdeki Yabancı: Hale Tenger” ve editörlüğünü yaptığı “Sanat/Cinsiyet-Sanat Tarihi” ve “Feminist Eleştiri” kitaplarının yanı sıra “Curatorial Challenges-Interdisciplinary Perspectives on Contemporary Curating” (2019, Routledge), “Artists in Their Time” (Istanbul Modern, 2015), “Unleashed-Contemporary Art from Turkey” (2010, Thames and Hudson) ve “Beyond Imagined Uniqueness-Nationalisms in Contemporary Perspective” (2010, Cambridge Scholars Publishing) gibi yayınlara katkıda bulundu. 

Küratörlük çalışmaları arasında “Nur Koçak-Mutluluk Resimlerimiz” (2019, SALT), “Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü” (2015, Pera Müzesi), “İkinci Göz: Türkiye’den Kadın Fotoğrafçılar” (2013, Sismanoglio Megaro), “Bir Ülke Değişirken-Tanzimattan Cumhuriyete Türk Resmi” (2012, S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi), “Joseph Beuys ve Öğrencileri” (2009, S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi) sergileri bulunmaktadır.

 

Mairi Pardalaki hakkında

Atinalı dansçı ve koreograf Mairi Pardalaki, Atina Panteion Üniversitesi’nin “İletişim, Medya ve Kültür” bölümünden mezun oldu, Paris’te yaşıyor. Pardalaki, Paris Operası’nda sahnelenen Romeo Castellucci’nin “Moses und Aron” adlı eserinde (2015), Alexandra Pirici’nin sürmekte olan “Parthenon Marbles”ta (2018) ve Akram Khan’ın açık hava performansı “Kadamati”de (2018) performans sanatçısı olarak yer aldı.

Pardalaki bugüne değin dört orta uzunlukta performans ve bir kısa film üretti. Performansları, yetişkinliğe adım atan bir dans-tiyatro üçlüsünü konu edinen “Piccole Marquisakis”; bir Yunan çocuk kitabından uyarlanan, her yaştan izleyiciye yönelik “Garip Aşk”; Nötrino parçacığı üzerine bir sanat ve bilim eseri olan “Nötrino Passoire,” ve “Bam! Charge”, plazma fiziğinden bahseden ikinci kısa sanat ve bilim performansından oluşuyor. Pardalaki’nin kısa feminist filmi ise “i wake up” ismini taşıyor.

Sanatçı, metin, müzik ve hareketin eşit rol oynadığı çağdaş anlatılardan hazırladığı çalışmalarını sahneye koyuyor ve performans sanatlarına aşina olmayan izleyicilere ulaşmayı hedefliyor. Sıklıkla çeşitli alanlardan araştırmacılarla iş birliği yaparak farklı dünyalar arasında beklenmedik yakınlıklar kuruyor. 2020’den bu yana misafir programlarına katılarak Yunan ve Türk kültürleri arasında az bilinen bağlantıları ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

www.mairipardalaki.com

 

Çağla Meknuze hakkında

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi (2007) mezunu Çağla Meknuze, Luxembourg’ta yaşıyor. Meknuze’nin “Azizenin Ölüsü” adlı şiir dosyası 2015 Varlık Dergisi Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nce dikkate değer görüldü ve kitaplaştırıldı. Şiirleri 2014 yılından bu yana, İngilizce, Fransızca, Felemenkçe, Hırvatça, Sırpça, Kürtçe, İbranice ve Farsça’ya çevrildi, aralarında 70 ülkeden 100 şaire yer veren 2017-2018 Dünya Şiir Almanağı da dahil olmak üzere Türkiye ve yurtdışındaki pek çok edebiyat yayınında yer aldı. Uluslararası pek çok edebiyat festivaline katılan şair, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Ankara Elçiliği ve Goethe Enstitüsü tarafından yürütülen “Be Mobile Create Together!”  projesine seçilen 15 isimden biri olarak Ocak 2020’de Lahey’de Writers Unlimited’ın konuğu oldu. Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın Anadolu Ödülleri kapsamında düzenlediği Misafir Sanatçı Programı’nın edebiyat alanındaki ilk konuğu olarak Mayıs 2022’de Baksı Müzesi’nde bulundu ve mekana özgü eserler üretti.

 

Gate 27 hakkında

Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla 2019’da kurulmuş bir uluslararası konuk sanatçı programı olan Gate 27, sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alıyor. Sanatçı, araştırmacı ve akademisyenleri, ekoloji, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ve yerel yaratıcı ağlar etrafında bir diyalog kurmak üzere Yeniköy ve Ayvalık’taki mekânlarına davet ediyor. Kamusal programlar ve etkinliklerle yeni iş birliklerinin oluşmasını teşvik ediyor. 

Gate 27, katılımcılara dört ila on iki hafta boyunca fikirlerini üretime dönüştürebilecekleri sakin bir çalışma alanı ve atölye ortamı sağlamakla birlikte araştırmalarını derinleştirebilmeleri için çeşitli kaynaklara ve kişilere ulaşmalarında kolaylaştırıcı rol üstleniyor. Katılımcılar, programda daha önce konuk olmuş sanatçı ve araştırmacılardan oluşan geniş ve devamlı büyüyen bir iletişim ağının parçası oluyor.

Gate 27’nin Danışma Kurulu, bağımsız küratör ve sanat danışmanı Beral Madra, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri Doç Dr. Selçuk Artut ve Prof. Dr. Ahu Antmenden oluşuyor. Gate 27’nin konukları, alanında uzman isimlerin danışmanlığından faydalanırken, programın önceki konuklarıyla da bir araya gelerek profesyonel ağlarını genişletebiliyorlar.

Sosyal Ağlarda Gate 27:

www.gate-27.com

Instagram.com/gate.27

Facebook.com/gate.27residency

Twitter.com/gate27_

 

 Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU GENDER) hakkında

Sabancı Üniversitesi çatısı altında resmi olarak 2015’te merkez niteliği kazanan Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender), çalışmalarını 2006’dan bu yana sürdürüyor. Merkez, Mor Sertifika ve Cins Adımlar gibi ana faaliyetlerine ek olarak, Dicle Koğacıoğlu Makale ve Şirin Tekeli Araştırma Ödülleri gibi programlarıyla toplumsal cinsiyet alanında gerçekleştirilen araştırmaları ve akademik çalışmaları da destekliyor. Merkez, bu faaliyetlerin yanı sıra; birçok alana dokunan uluslararası konferans, panel, söyleşi, yetişkin eğitimi gibi etkinliklerle de toplumda bu alanda ihtiyaç duyulan dönüşüme destek oluyor.

http://sugender.sabanciuniv.edu/