Edit Content

Gate 27, farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinlerarası etkileşime zemin yaratmak amacıyla 2019’da kurulmuş bir uluslararası konuk sanatçı programıdır.

Gate 27, Performans Sanatçısı Virginia Mastrogiannaki’yi Ağırlıyor

May 2023

Virginia Mastrogiannaki, Gate 27’deki sürecinde İstanbul’un kültür mozaiğinin önemli bir parçası olan Rum azınlıkların sosyal konumuna ve Rum kimliğinin günümüzdeki karşılığına odaklandığı projesi üzerine çalışıyor.

Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla 2019’da kurulan konuk sanatçı programı Gate 27; bahar döneminde performans sanatçısı Virginia Mastrogiannaki’yi Yeniköy’deki mekânında konuk ediyor.

Lisans ve yüksek lisans eğitimini Atina, Yunanistan ve Rouen, Fransa’da tamamlayan Mastrogiannaki, son dönemlerde yoğunlaştığı canlı performanslarında, politik ve kurumsal bağlamı olan, toplumsal basmakalıplara işaret eden ve ana dilin biricikliğine odaklanan metinleri bedensel ve vokal tekniklerle birleştiriyor.

Sanatçı, Gate27’de geçirdiği üç aylık süreçte dilin kimlik inşasındaki konumunu incelerken, farklı kültür ve dillerin bir arada var olarak birbirlerini zenginleştirmesi üzerine yoğunlaşıyor. Bu kapsamda İstanbul’daki Rum okullarını ziyaret eden Mastrogiannaki, ayrıca Rum cemaatiyle de bir araya gelerek Ortodoks Hristiyan Kilisesi’nin, Rum cemaatini bir arada tutan rolüne odaklanıyor ve günümüzde Rum kimliğinin karşılığının ne olduğunu araştırıyor.

Altı hafta boyunca günde sekiz saat süren performans

Sanatçının kısa ve uzun süreli canlı performanslarında sıklıkla “Süreklilik” teması dikkat çekiyor. Ayrıca Mastrogiannaki, Gate 27’de üzerinde çalıştığı projesini, Şubat-Mart 2020 tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlenen “Akış/Flux: Marina Abramović + MAI” sergisi kapsamında sunduğu “SJ” isimli vokal performansının bir uzantısı olarak tasarladı. Bu doğrultuda Türkçe dersleri aldı ve artikülasyon çalışmaları gerçekleştirdi.

“SJ” isimli performansı sırasında Douglas Gordon’un “30 Second Text” isimli işini Türkçeye çevirerek günde sekiz saat boyunca seslendiren Mastrogiannaki, “bir kültür kavşağı olan İstanbul’da, aynı toplumsal ilgileri paylaşan, aynı zamanda farklı sanat çevrelerinden gelen insanlarla bir araya gelebileceğine olan inancını” dile getiriyor.

Virginia Mastrogiannaki hakkında

D.N.S.E.P. (Uluslararası Üstün Plastik İfade Derecesi) ile Rouen School of Fine Arts, Fransa (2002)’dan mezun olduktan sonra Athens School of Fine Arts (2013) ve The School of Visual and Applied Arts, Güzel Sanatlar Fakültesi (2010)’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı.  

Seçilmiş sergileri arasında; songs without lyrics / Prespa tune A, Dimitris Ameladiotis ile iş birliği içinde, Waste/d Pavilion, Episode 3, State of Concept, Atina, Yunanistan (2022); SJ (Performans), Akış / Flux, Paula Garcia and Serge Le Borgne-Marina küratörlüğünde, Abramović Enstitüsü, Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), 2020, Overview Effect, 60. Selanik Uluslararası Film Festivali prodüksiyonu, MOMus Experimental, Yunanistan (2019), reading in / reading out, Eski Parlamento Binası / Ulusal Tarih Müzesi, Atina, MOMus prodüksiyonu, Outset Çağdaş Sanat Fonu desteğiyle (2019), Ambigous bodies-Timeless interpretations, MOMus Experimental, Selanik (2018), mensuration of stars, “Shared Sacred Sites”, Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi, Selanik (2017), Staircase, “paradoxically paradoxes” Greg Haji Joannides küratörlüğünde, Sterna Sanat Projesi Sanatçı Rezidansı, Nisyros (2017), jargon, “As One”, Paula Garcia & Serge Le Borgne küratörlüğünde, NEON+MAI (Marina Abramović Enstitüsü’nden), Benaki Müzesi, Atina (2016) yer alıyor.  

Bugüne kadarki çalışmalarında, çaba ve tekrar fikirlerinin yanı sıra süre, limit, hata ve gereksizlik kavramlarını hem kendisi ve malzemeler arasındaki ilişkiler, hem de sosyal ilişkiler bağlamında ele alıyor. Objelerdeki ve hatta insanlardaki maddeselliğin gücünü ve devamlılığını ortaya koyan performanslar sergiliyor, sürekli olarak dayanıklılık ve toleransı test ediyor. Son dönemlerde ses alanını sistematik olarak araştırırken, fonasyon ağırlıklı seçilmiş metinleri okuyarak inceliyor ve bu metinler ekseninde projeler öneriyor.  

www.virginiamastrogiannaki.com 

Gate 27 hakkında

Gate 27, farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla 2019’da kurulmuş bir uluslararası konuk sanatçı programıdır. Sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alan Gate 27, sanatçı, araştırmacı ve akademisyenleri, ekoloji, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ve yerel yaratıcı ağlar etrafında bir diyalog kurmak üzere Yeniköy ve Ayvalık’taki mekanlarına davet eder. Kamusal programlar ve etkinliklerle yeni iş birliklerinin oluşmasını teşvik eder. 

Gate 27, katılımcılara dört ila on iki hafta boyunca fikirlerini üretime dönüştürebilecekleri sakin bir çalışma alanı ve atölye ortamı sağlamakla birlikte araştırmalarını derinleştirebilmeleri için çeşitli kaynaklara ve kişilere ulaşmalarında kolaylaştırıcı rol üstlenir. Katılımcılar, programda daha önce konuk olmuş sanatçı ve araştırmacılardan oluşan geniş ve devamlı büyüyen bir iletişim ağının parçası olurlar.

Gate 27’nin Danışma Kurulu, bağımsız küratör ve sanat danışmanı Beral Madra, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri Doç Dr. Selçuk Artut ve Prof. Dr. Ahu Antmenden oluşuyor. Gate 27’nin konukları, alanında uzman isimlerin danışmanlığından faydalanırken, programın önceki konuklarıyla da bir araya gelerek profesyonel ağlarını genişletebiliyorlar.

Sosyal Ağlarda Gate 27:

www.gate-27.com

Instagram.com/gate.27

Facebook.com/gate.27residency

Twitter.com/gate27_